08Oct 14

Özgeçmişlerde Dikkat Edilmesi Gereken 6 Hayati Nokta

Özgeçmişler Dikkat Edilmesi Gereken 6 Hayati Nokta
 

İş arıyorum. Eyvah özgeçmişimi güncellemem lazım! İş ararken ilk ve belki de en önemli süreç; özgeçmiş oluşturmak.  Ancak herkes tarafından önemi bilinen bu süreç yeterince ciddiye alınmıyor. Keza öyle olsa, kariyer portaları özensiz ve hata yanlış bilgilerle dolu özgeçmişlerle dolu olmazdı. 

Üstelik “iyi bir özgeçmiş hazırlamak” sadece yeni mezunların sıkıntısı değil. Halen birçok üst düzey yöneticinin dahi, gerek özgeçmiş hazırlamayı bilmemekten gerekse "ben yazayım, okuyan anlar, zaten görüşmede detaylıca anlatırım" yanılgısıyla özgeçmiş hazırlamaya özen göstermediğini görüyoruz. 

Oysaki şirketlerin İnsan Kaynakları birimleri neredeyse tanımladıkları ihtiyaçla adayın özgeçmişinde belirttiği niteliklerin birebir eşlemesi durumunda görüşme gerçekleştiriyorlar. Üstelik İnsan Kaynaklarının bu eğilimi günden güne de artmakta. Bu sebeple özgeçmişimizin bizim bir nevi kimliğimiz olduğunu atlamamalıyız.

Akış Yaratın

Özgeçmişlerde yaşanan en büyük problemlerden biri belirli bir akışın yakalanamaması.  Kişisel bilgiler ( iletişim bilgisi, e-mail, adres, doğum tarihi, medeni durum vb.), iş deneyimleri, okul bilgileri, alınan sertifika ve eğitimler belirli bir sıra halinde özgeçmişte belirtilmelidir. 


Kendinizi Detaylandırın

İş deneyimleri, ilgili olduğumuz ilanda belirtilen özellikleri dikkate alarak detaylandırmalıdır. İhtiyaca yönelik hazırlanmamış görev tanımları o iş için uygun olmadığımız izlenimini yaratır. 

Unutmayın; siz ne kadar o ihtiyacı karşılayacak bilgi ve tecrübeye sahip olursanız olun bunu görev tanımınızda anlatamadıysanız kimse "acaba bu bilgiye sahip midir" diye düşünmez. Günümüzde herkesin vakti çok kıymetli hale gelmiş durumda! İlk bakışta insan kaynakları yöneticilerinin dikkatini çekemediyseniz fazla şansınız olamaz.

Abartıdan Uzak Durun

İş deneyimlerini anlatırken de gereksiz bilgilerden kaçınmak şart. Erkekler, askerlik döneminizde gerçekten sizin için çok önem taşıyan bilgiler edinmiş olabilirsiniz. Ya da üniversite yıllarında çalışmış olduğunuz fast food dükkanındaki satış deneyimi çok kıymetli evet. Ancak başvurduğunuz ilan için hiç bir önem taşımadığını lütfen unutmayın. Bu sebeple sırf dolu bir özgeçmiş gözüksün düşüncesiyle bunları yazmaya hiç gerek yok.

Kısa Tutun

Dolu bir özgeçmiş demişken;  bugüne kadar hiç kimse en uzun özgeçmişe sahip diye üst düzey yönetici olmuş değil. Hiç kimse sizin lise döneminizde aldığınız gitar derslerini merak etmiyor ya da hobilerinizi. Sayfalarca hazırlanmış ön yazıları da maalesef artık hiç kimse okumuyor. 

Yalın ve nokta atışı hareket etmek önemli olan. Yapılan araştırmalara göre insan kaynakları yöneticileri sadece 6 saniye bir özgeçmişi incelemektedir. İlk bakışta dikkati çeken bir özgeçmiş oluşturamazsanız, “özgeçmişiniz kariyer havuzumuza alınmıştır” geri dönüşünü almanız kaçınılmaz olacaktır.

Özgeçmişinizi hazırlarken gerçekçi olmayı lütfen unutmayın. Nedense ileri düzey bilinen İngilizce ya da spesifik bir bilgisayar programı bilgisi kullanılmaya gelince birden yok olur, teoride iyiyim ama pratiğim zayıfa dönüşür. Görüşme esnasında kendinizi mahcup hissetmemek için kendinizle ilgili gerçekleri yansıtın. 

Pembe Yalanlardan Kaçının

Çalışmadığınız yerleri çalıştı, sorumlu olmadığınız görev tanımlarını yaptı olarak gösterme konusuna hiç girmek bile istemiyorum. Ya da bitirmediğiniz, hiç gitmediğiniz bir okuldan mezun olduğunuzu yazma konusunu! 

Unutmayın; artık dünya çok küçük. Herkesin her şirkette bir tanıdığı var. Sosyal medya sayesinde birçok bilgiye ulaşmak çok kolay. Bu tür bilgiler nedeniyle sektörde güvenilmeyen bir kişi olarak adınızın çıkması çok kolay. Sadece o işe sahip olmak için profesyonel kariyerinizi bitirmeyin.

Profesyonellikten Uzaklaşmayın

İş hayatında yaratıcılık önemli noktalardan biri. Ancak sırf yaratıcı gözüksün diye şekilden şekle girmiş, çiçek böcek resimleri ile dolu özgeçmiş sardı insan kaynakları yöneticilerinin masalarını, e- postalarını. Yaratıcılık ve komik olma çizgisini iyi bilelim lütfen.


İlk akla gelen bu unsurların yanı sıra belki de birçok şey sıralanabilir. En önemlisi zaman ve dikkat. Sizi sizden başkası daha güzel anlatamaz. Gerekli özenin gösterilerek, üzerinde düşünülerek hazırlanmış bir özgeçmişin, çalışmak için hayalini kurduğumuz şirketin ilk kilidini açmak için önemli bir anahtar olduğu unutmayın.


 

No comments.

Are you human? 13 * 10 =

Newsletter

Comea Talent never sends spam.

Twitter

  • Just over 2000 talent we have in our database. #ComeaTalent

Social Media


Subscribe out social media pages.