27Feb 15

Kimi İşe Almalıyız?

Tüm Değerli dostlarım, iş ortaklarım ve meslektaşlarım,

2015’e girerken yaklaşık 17 senelik bir çalışma hayatım süresince 10,000’den fazla mülakat yaptığımı fark ettim. Yine tecrübelerimle gördüm ki, yanlış bir işe alım işverene minimum 2 ile 12 maaş arasında direk bir maliyet oluşturuyor. 
 
Yanlış kişiyi işe almak şirketlere sadece para kaybettirmiyor, aynı zamanda şirket kültürüne zarar vermekten, ekibin moralini bozmaya, üretkenlik, müşteri ve imaj kaybına kadar giden, birbirine bağlı ve birbirini tetikleyen birçok zararlar silsilesine de sebep oluyor.
 
Açıkçası belki birçok kereler yanlış kişiyi seçmişiz deyip hayıflandığımız bu süreç neticesinde sadece bireyler ve şirketler değil, ülke ekonomisi de, millet de maalesef kayıp ediyor.
 
Bu sebeple de, gerek kendim gerekse müşterilerim için görüştüğüm bir adaya dair daha sağlıklı karar verebilmek adına kendime sorduğum 6 özel soruyu, daha doğrusu “mülakat cheklist’imi” sizlerle paylaşmak istedim.
 
Mülakat Checklist'im (6 Tavsiye)
 
Ben bu soruların ancak tamamına “evet” diyebildiğim adayı olumlu değerlendiriyorum.
 
  1. Adayımın teknik yeterlilikleri; bilgisi, tecrübesi söz konusu pozisyonun ihtiyaçlarının en azından %70’ini karşılayabiliyor mu? %70-80 aralığında bir örtüşmenin, adayın pozisyonda başarılı olması ve motive bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için yeterli bir seviye olduğuna inanıyorum.
  2. Adayımın kişilik özellikleri, pozisyondaki beklentinin 0’yle örtüşüyor mu?Teknik özelliklerde eksik olsa bile, kişisel yetkinlikler mutlaka tam olmalı.
  3. İçimde adayımın bu iş için doğru kişi olduğuna dair bir his var mı? Aday sadece sözcükleriyle değil vücut dili ve enerjisiyle de pozisyona dair istekli olduğunu bana hissettirebilmeli.
  4. Adayıma görüşme süresince güven duydum mu? Çalışacağı şirketi etkin ve pozitif temsil edebilmeli.
  5. Şirketle uyumu konusunda içim rahat mı? Adayımı olası yöneticisiyle, ekibiyle ve çalışma arkadaşlarıyla hayal ettiğimde, kafamdaki görüntü hoşuma gitmeli.
  6. Bu adayla ben çalışmak ister miydim? Kendisiyle bir tam gün boyunca çalışacak olsam keyif ve verim alabileceğimden şüphe duymamalıyım.
 Bu vesileyle hepinizin yeni yılını kutlar ve sadece bireylere ve şirketlere değil, ülkemize de başarılı, üretken ve keyifli bir sene dilerim.
 
Özlem Çobankara
 
 

No comments.

Are you human? 20 * 10 =

Newsletter

Comea Talent never sends spam.

Twitter

  • Just over 2000 talent we have in our database. #ComeaTalent

Social Media


Subscribe out social media pages.